Eten

Hi, daar ben ik weer. Long time no see!

image

Het lijkt er op dat deze blog (in ieder geval) tijdelijk een food-blog gaat worden. We staan op het punt om gedeeltelijk het FODMAP-dieet te gaan volgen, vanwege de buikklachten die S zijn hele leven zo ongeveer al heeft. Dat betekent: komende weken geen fructose en nagenoeg geen fructanen meer. Dat vind ik wel een uitdaging. 2 peuters en een dreumes met hun inbegrepen, eh… “afwisselende” eetvoorkeuren en dan ook nog een flink deel van het repertoire schrappen. Gelukkig hoeven we niet het hele dieet te doen. Lactose hebben we al eens een hele periode uitgebannen, en dat maakte eigenlijk geen verschil. Want een heel FODMAP-dieet is echt een drama volgens mij. Voor ons dus “slechts” de fructose en de fructanen. Dat betekent in de praktijk: geen appels en ander fructoserijk fruit (ook niet in limonade, diksap, als ingrediënt), geen gedroogd fruit (doei rozijnen) en geen glucose/fructosestroop, in alle varianten. Nou vond ik dat toch al rommel, maar het helemaal vermijden is echt best moeilijk. En daarnaast dus (vooral) geen tarwe, geen ui, knoflook, . Geen gewoon brood, pasta, couscous, etc. Gelukkig is glutenvrij (niet hetzelfde!!) en spelt enzo tegenwoordig behoorlijk hip, maar dat neemt niet weg dat ik vermoedelijk ook wat meer zelf ga koken en vooral bakken. Want het lievelingseten van alledrie, krentenbollen, komt er dus voorlopig niet meer in.

Wat het hele avontuur een pietsie bemoeilijkt is dat onze dreumes een tijdje geleden van de een op andere dag besloot ongeveer niets meer te willen eten. Na een korte periode geharrewar over zelf doen – helpen – nee toch zelf – nee helpen – nee geen vork – ja toch een vork – nee toch niet – weet je wat ik smijt alles gewoon op de grond bekijk het maar, en toen was het ineens klaar met alles wat ook maar een beetje gezond is. Brood, pindakaas, jam, Philadelphia, krentenbollen en uiteraard wel een assortiment koek, dat is ok.
Qua fruit: appel. En laat S die nou net niet meer mogen. Qua “groente” is meneer wel te porren voor hummus. Gelukkig eet iedereen dat hier in huis graag, en hoewel kikkererwten voor S op de verboden lijst staan eet hij daar zo veel van zonder merkbare klachten dat we die er in houden. Dus ik voorzie weken waarin hummus hier per emmer naar binnen gesleept gaat worden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s